Pizza parmeńska.

środa, 6 lutego 2013

 06 luty 2013
Raz pokazałam Wam moje kulinarne wypociny. Dziś przychodzi ten drugi raz :).
Dziś moją propozycją jest pizza parmeńska. Wygląda niepozornie i dziwienie, w rzeczywistości jest to najlepsza pizza jaką kiedykolwiek jadłam.
Byłam sobie raz w restauracji i poprosiłam o pizze smaczną, byle nie Pollo, która mi już po prostu zbrzydła. Dostałam coś dziwnego: placek pizzy z 'listkami mlecza', a do tego sos w postaci wody. No cóż... poprosiłam kelnerkę o jakiś sos do tego, a ona oznajmiła mi, że ta woda jest właśnie sosem.
Jak już wiecie, nic wspanialszego nie maiłam w ustach.
Przedstawiam moja wersję tej pizzy:
Składniki:
500g mąki, drożdże (7g), 100ml oliwy, 300ml letniej wody, łyżka soli, cebula, 2 ząbki czosnku, puszka pomidorów, łyżka oregano, łyżka bazyli, łyżka ziół prowansalskich, szczypta soli, 2 kule mozzarelli, 50g rukoli, 100g szynki parmeńskiej
Przygotowanie:
Mąkę mieszamy z solą, drożdżami, oliwą. Wyrabiając ciasto dodajemy stopniowo wodę. Odstawiamy do wyrośnięcia.
Cebulę i czosnek siekamy drobno i szklimy na oliwie. Po kilku minutach dzielimy to na dwie części- jedną dajemy do szklanki, a do drugą zostawiamy na patelni, dodajemy pomidory, zioła, cukier i sól. 
Z wyrośniętego cista formujemy placek, którego wierzch smarujemy sosem pomidorowym, nakłądamy plastry mozzarelli, szynki. Pieczemy ok. 15min. w piekarniku nagranym na 180 stopni C. 
Na upieczoną pizzę kładziemy rukolę. 
Smacznego :*.



56 komentarzy:

  1. Ale mi smaka narobiłaś :)

    OdpowiedzUsuń
  2. o jeju!
    taką pizze jadłam na wakacjach we Włoszech
    cud, miód w ustach<3

    OdpowiedzUsuń
  3. mniam ♥ wygląda pysznie <3
    ja zawsze robię tę samą pizze i też mi już trochę zbrzydła... :)
    + dzisiaj zrobiłam babeczki :D

    OdpowiedzUsuń
  4. może się czepiam, ale piszesz o rukoli a na zdjęciach widać roszpunkę ;)
    ja lubię pizzę z mozzarellą i brokułami ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Masz rację, to jest roszpunka. Rukolę widzę w sklepach bardzo rzadko, jak już to w takich mieszankach (jak na zdjęciu), a jak jej wgl nie ma to zastępuję właśnie roszpunką (czasem też niestety w mixie). Akurat jak robiłam te zdjęcia to rukoli nie było ;p.

      Usuń
    2. A u mnie z kolei jest na odwrót. Wszędzie pełno rukoli, a mojej ukochanej roszpunki nigdzie nie mogę dostać z wyjątkiem mieszanek ;)
      Smaczna jest też pizza z samymi serami i takim miksem sałat(jednak sałatę układam zazwyczaj już po wyjęciu pizzy z piekarnika)

      Usuń
    3. A do czego używasz roszpunki :)? Jestem ciekawa, bo ja używam tylko właśnie do tej pizzy.
      Też tak robię, że wszelkie sałaty, które trafiają do piekarnika, daję po wyjęciu :). Jak je zostawię to są takie oklapnięte i tracą swój urok ;/ ;p.

      Usuń
    4. roszpunkę najczęściej wcinam z sosem vinegrette przed obiadem, albo na kolację. Lekkie i smaczne ;) często też w domu dodajemy ją do najróżniejszych sałatek. Pyszna też jest wątróbka podana na roszpunce i rukoli - uwielbiam wręcz ;D

      Usuń
  5. chętnie kiedyś spróbuje, ale mój piec się zepsuł i chyba nie skosztuje jej prędko ;c

    OdpowiedzUsuń
  6. Muszę spróbować! Wygląda bardzo smacznie!

    OdpowiedzUsuń
  7. Aż slinka leci w taki mrożny dzień patrząc na te pyszności! :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Ale mi teraz smaka narobiłaś! :D

    OdpowiedzUsuń
  9. smakowita pizza *.*
    świetny blog , obserwuję :)

    OdpowiedzUsuń
  10. obiektywy firmy Nikon nazywają się Nikkor, a obiektywy Sigma czy Tamron produkują do Canonów, Nikonów itp. :)

    pizza, mniam ♥

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wiem jak nazywa się mój obiektyw :). Do 5100 nie dopasujesz SIGMY- niestety ;/.

      Usuń
    2. Jak nie, jak tak :D
      Weź aparat, jedź np. do Chorzowa (ul.Wolności, kilka kroków od Rynku, oficjalny dystrybutor Sigmy), i możesz próbować i dopasowywać do woli: https://www.fotoceny.pl/category/index/id/121/

      Usuń
    3. Przykro mi, ale nie :).
      Nikon D5100 to nie jest aparat typowo amatorski. Już to przerabiałam z profesjonalistami, też chciałam kupować złe obiektywy. Może pasuje, ale tutaj chodzi (wytłumaczę w uproszczeniu) o takie małe kwadraciki wewnątrz body, mają one się stykać z obiektywem i idealnym milimetrze. Do mojego Nikonka pasują tylko te profesjonalne wersje obiektywów, niestety są droższe i nie kupisz ich wszędzie.
      Przyznam, że żałuję, że nie kupiłam zwykłego amatorka.

      Usuń
    4. Nikon d5100 to jest lustrzanka amatorska dla średniozaawansowanych - nawet nie wiesz, czym fotografujesz. -,-

      Usuń
    5. Jesteś w błędzie :). To jest już aparat lepszej klasy. To jest takie rozwinięcie D5000 :).

      Usuń
  11. mmm... pyszności! Smacznego :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Robię z moja mamą podobną :).Jest pyyszna :) Zapraszam do mnie: http://anotherverra.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  13. ja kocham pizzę permańską. Z początku gdy ją jadłam zdziwiłam się że wygląda tak niepozornie, a jest taka smaczna. twoja przypomina mi wersję włoską.

    OdpowiedzUsuń
  14. Mniam !:) pozdrawiam i obserwujemy ?

    OdpowiedzUsuń
  15. Jest 22 a ja mam ochotę na pizzę przez CIebie :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Wygląda pysznie :) Kojarzy mi się z wyjazdem do Berlina, jadłam tam coś podobnego ;D
    Pozdrawiam :))

    OdpowiedzUsuń
  17. mniaaaaaam <3 musiała być pyszna <3

    zapraszam na konkurs na mojego bloga :)
    http://the-devil-weaars.blogspot.com/2013/02/konkurs-z-mergpl.html

    OdpowiedzUsuń
  18. Wygląda bardzo smacznie! :D mniam! :D

    OdpowiedzUsuń
  19. Wygląda pięknie. Szkoda, że przez monitor nie można poczuć tego zapachu. :D

    OdpowiedzUsuń
  20. Mmmm :) muszę spróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  21. http://blog-live-love.blogspot.com/ zapraszam do mnie

    OdpowiedzUsuń
  22. pyszności!
    ♥ ♥ ♥ ♥
    POZDRAWIAM;*
    OLA

    OdpowiedzUsuń
  23. dopasujesz. wszystkie nikony mają te same "wejścia", a różnią się tylko tym, że seria "D" nie ma w body silniczka AF-S więc jak kupujesz obiektyw to musisz kupować koniecznie z nim, jedynie, że chcesz ręcznie ostrzysz. Sigma, Tamron są dobrymi producentami obiektywów. Widzę, że nie bardzo się na tym znasz, przynajmniej na tych obiektywach, wystarczy tylko wpisać w google czy na allego "obiektyw sigma do nikona" itp. :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wręcz przeciwnie. Sama właśnie kupuję nowy obiektyw, więc mam już tego za dużo w głowie. Jak wpisze "obiektyw sigma do Nikona" to nie to samo co OBIEKTYW SIGMA DO NIKONA D5100. Sama nie masz D3100, a ni D5100 i się udzielasz i mówisz mi w czym ja się znam, a w czym nie ;p.
      Ja Ci chciałam tylko poradzić, ale jak masz swoje zdanie okej, zejdziesz na tym.
      Kupisz do D5100 obiektyw Sigmy i nie będziesz wykorzystywała jego możliwości w 100%.
      Obyś miała jednak tego D3100 :).
      Pozdrawiam.

      Usuń
    2. Kochanieńka, po pierwsze - to jak wykorzystuje się obiektyw zależy od zakresu przesłony i od oznaczeń. Jakbym chciała, to mogę nawet do Canona mogę sobie wsadzić obiektyw od Nikona, wystarczy przejściówka.
      Więc widać, kto tu nie jest obeznany w temacie, a Asia ma rację.
      Pozdrawiam. ;)

      Usuń
    3. Ale to jest nieopłacalne, po co mi przejściówki, jak mi lepiej jest kupić Nikona body i do tego porządny obiektyw Nikkor ;o.
      Body Ci wszystkiego nie da, to jest właśnie zależne od obiektywu :D.

      Usuń
  24. dziękuję,a pizza mniam! u Ciebie też widzę wiele się zmieniło,super :)

    OdpowiedzUsuń
  25. ostatnio przygotowałam pizze domowej roboty (nie wiem skąd miałam przepis) ale ciasto nie wyszło zbyt smaczne :( bardzo urosło i było grube

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Możesz skorzystać z mojego przepisu :). Jak widzisz na zdjęciach- nie za grube, a to czego nie widzisz- smaczne ;p.

      Usuń
  26. Pizza może znakomita, ale odniosę się po raz ostatni do Twojej znajomości lustrzanek.
    Mówisz, że masz d5100, a zdjęcia są słabe, nawet bardzo słabe - wyglądają jak z jakiejś cyfrówki.
    Możesz to jakoś wytłumaczyć? Tylko nie wymiguj się pośpiechem.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zdjęcia na bloga nie są mojego autorstwa. Niestety sama sobie nie umiem robić zdjęć :(. Uczę mojego fotografa, uczę, ale jeszcze dużo pracy.
      Poza tym 18-55 nie zdziałasz aż tyle co innymi obiektywami. To w sumie jeden z najgorszych obiektywów.

      Usuń
  27. wyglada smakowicie, narobiłaś mi smaka ;)

    OdpowiedzUsuń
  28. Ale mi narobiłaś chrapki na pizze :(

    OdpowiedzUsuń
  29. Greetings! Very useful advice in this particular article!
    It is the little changes which will make the largest changes.

    Many thanks for sharing!
    My site stronyczestochowa.blox.pl

    OdpowiedzUsuń

Copyright © Szablon wykonany przez Blonparia