06 luty 2013
Raz pokazałam Wam moje kulinarne wypociny. Dziś przychodzi ten drugi raz :).Dziś moją propozycją jest pizza parmeńska. Wygląda niepozornie i dziwienie, w rzeczywistości jest to najlepsza pizza jaką kiedykolwiek jadłam.
Byłam sobie raz w restauracji i poprosiłam o pizze smaczną, byle nie Pollo, która mi już po prostu zbrzydła. Dostałam coś dziwnego: placek pizzy z 'listkami mlecza', a do tego sos w postaci wody. No cóż... poprosiłam kelnerkę o jakiś sos do tego, a ona oznajmiła mi, że ta woda jest właśnie sosem.
Jak już wiecie, nic wspanialszego nie maiłam w ustach.
Przedstawiam moja wersję tej pizzy:
Składniki:
500g mąki, drożdże (7g), 100ml oliwy, 300ml letniej wody, łyżka soli, cebula, 2 ząbki czosnku, puszka pomidorów, łyżka oregano, łyżka bazyli, łyżka ziół prowansalskich, szczypta soli, 2 kule mozzarelli, 50g rukoli, 100g szynki parmeńskiej
Przygotowanie:
Mąkę mieszamy z solą, drożdżami, oliwą. Wyrabiając ciasto dodajemy stopniowo wodę. Odstawiamy do wyrośnięcia.
Cebulę i czosnek siekamy drobno i szklimy na oliwie. Po kilku minutach dzielimy to na dwie części- jedną dajemy do szklanki, a do drugą zostawiamy na patelni, dodajemy pomidory, zioła, cukier i sól.
Z wyrośniętego cista formujemy placek, którego wierzch smarujemy sosem pomidorowym, nakłądamy plastry mozzarelli, szynki. Pieczemy ok. 15min. w piekarniku nagranym na 180 stopni C.
Na upieczoną pizzę kładziemy rukolę.
Smacznego :*.
Ale mi smaka narobiłaś :)
OdpowiedzUsuńo jeju!
OdpowiedzUsuńtaką pizze jadłam na wakacjach we Włoszech
cud, miód w ustach<3
MNIAM :)
OdpowiedzUsuńja tam wolę kupną :D
OdpowiedzUsuńmniam ♥ wygląda pysznie <3
OdpowiedzUsuńja zawsze robię tę samą pizze i też mi już trochę zbrzydła... :)
+ dzisiaj zrobiłam babeczki :D
może się czepiam, ale piszesz o rukoli a na zdjęciach widać roszpunkę ;)
OdpowiedzUsuńja lubię pizzę z mozzarellą i brokułami ;)
Masz rację, to jest roszpunka. Rukolę widzę w sklepach bardzo rzadko, jak już to w takich mieszankach (jak na zdjęciu), a jak jej wgl nie ma to zastępuję właśnie roszpunką (czasem też niestety w mixie). Akurat jak robiłam te zdjęcia to rukoli nie było ;p.
UsuńA u mnie z kolei jest na odwrót. Wszędzie pełno rukoli, a mojej ukochanej roszpunki nigdzie nie mogę dostać z wyjątkiem mieszanek ;)
UsuńSmaczna jest też pizza z samymi serami i takim miksem sałat(jednak sałatę układam zazwyczaj już po wyjęciu pizzy z piekarnika)
A do czego używasz roszpunki :)? Jestem ciekawa, bo ja używam tylko właśnie do tej pizzy.
UsuńTeż tak robię, że wszelkie sałaty, które trafiają do piekarnika, daję po wyjęciu :). Jak je zostawię to są takie oklapnięte i tracą swój urok ;/ ;p.
roszpunkę najczęściej wcinam z sosem vinegrette przed obiadem, albo na kolację. Lekkie i smaczne ;) często też w domu dodajemy ją do najróżniejszych sałatek. Pyszna też jest wątróbka podana na roszpunce i rukoli - uwielbiam wręcz ;D
Usuńchętnie kiedyś spróbuje, ale mój piec się zepsuł i chyba nie skosztuje jej prędko ;c
OdpowiedzUsuńMuszę spróbować! Wygląda bardzo smacznie!
OdpowiedzUsuńwygląda apetycznie :)
OdpowiedzUsuńAż slinka leci w taki mrożny dzień patrząc na te pyszności! :)
OdpowiedzUsuńAle mi teraz smaka narobiłaś! :D
OdpowiedzUsuńi teraz mam smaka :(
OdpowiedzUsuńsmakowita pizza *.*
OdpowiedzUsuńświetny blog , obserwuję :)
obiektywy firmy Nikon nazywają się Nikkor, a obiektywy Sigma czy Tamron produkują do Canonów, Nikonów itp. :)
OdpowiedzUsuńpizza, mniam ♥
Wiem jak nazywa się mój obiektyw :). Do 5100 nie dopasujesz SIGMY- niestety ;/.
UsuńJak nie, jak tak :D
UsuńWeź aparat, jedź np. do Chorzowa (ul.Wolności, kilka kroków od Rynku, oficjalny dystrybutor Sigmy), i możesz próbować i dopasowywać do woli: https://www.fotoceny.pl/category/index/id/121/
Przykro mi, ale nie :).
UsuńNikon D5100 to nie jest aparat typowo amatorski. Już to przerabiałam z profesjonalistami, też chciałam kupować złe obiektywy. Może pasuje, ale tutaj chodzi (wytłumaczę w uproszczeniu) o takie małe kwadraciki wewnątrz body, mają one się stykać z obiektywem i idealnym milimetrze. Do mojego Nikonka pasują tylko te profesjonalne wersje obiektywów, niestety są droższe i nie kupisz ich wszędzie.
Przyznam, że żałuję, że nie kupiłam zwykłego amatorka.
Nikon d5100 to jest lustrzanka amatorska dla średniozaawansowanych - nawet nie wiesz, czym fotografujesz. -,-
UsuńJesteś w błędzie :). To jest już aparat lepszej klasy. To jest takie rozwinięcie D5000 :).
Usuńmmm... pyszności! Smacznego :)
OdpowiedzUsuńmniaam <3
OdpowiedzUsuńRobię z moja mamą podobną :).Jest pyyszna :) Zapraszam do mnie: http://anotherverra.blogspot.com/
OdpowiedzUsuńMmm wyglada swietnie :3
OdpowiedzUsuńale narobiłaś mi smakosza ;*
OdpowiedzUsuńsmakowicie wygladaa
OdpowiedzUsuńja kocham pizzę permańską. Z początku gdy ją jadłam zdziwiłam się że wygląda tak niepozornie, a jest taka smaczna. twoja przypomina mi wersję włoską.
OdpowiedzUsuńMniam !:) pozdrawiam i obserwujemy ?
OdpowiedzUsuńJest 22 a ja mam ochotę na pizzę przez CIebie :)
OdpowiedzUsuńWygląda pysznie :) Kojarzy mi się z wyjazdem do Berlina, jadłam tam coś podobnego ;D
OdpowiedzUsuńPozdrawiam :))
mniaaaaaam <3 musiała być pyszna <3
OdpowiedzUsuńzapraszam na konkurs na mojego bloga :)
http://the-devil-weaars.blogspot.com/2013/02/konkurs-z-mergpl.html
Wygląda bardzo smacznie! :D mniam! :D
OdpowiedzUsuńWygląda pięknie. Szkoda, że przez monitor nie można poczuć tego zapachu. :D
OdpowiedzUsuń?
OdpowiedzUsuń?? ;p
UsuńMmmm :) muszę spróbować :)
OdpowiedzUsuńhttp://blog-live-love.blogspot.com/ zapraszam do mnie
OdpowiedzUsuńpyszności!
OdpowiedzUsuń♥ ♥ ♥ ♥
POZDRAWIAM;*
OLA
dopasujesz. wszystkie nikony mają te same "wejścia", a różnią się tylko tym, że seria "D" nie ma w body silniczka AF-S więc jak kupujesz obiektyw to musisz kupować koniecznie z nim, jedynie, że chcesz ręcznie ostrzysz. Sigma, Tamron są dobrymi producentami obiektywów. Widzę, że nie bardzo się na tym znasz, przynajmniej na tych obiektywach, wystarczy tylko wpisać w google czy na allego "obiektyw sigma do nikona" itp. :)
OdpowiedzUsuńWręcz przeciwnie. Sama właśnie kupuję nowy obiektyw, więc mam już tego za dużo w głowie. Jak wpisze "obiektyw sigma do Nikona" to nie to samo co OBIEKTYW SIGMA DO NIKONA D5100. Sama nie masz D3100, a ni D5100 i się udzielasz i mówisz mi w czym ja się znam, a w czym nie ;p.
UsuńJa Ci chciałam tylko poradzić, ale jak masz swoje zdanie okej, zejdziesz na tym.
Kupisz do D5100 obiektyw Sigmy i nie będziesz wykorzystywała jego możliwości w 100%.
Obyś miała jednak tego D3100 :).
Pozdrawiam.
Kochanieńka, po pierwsze - to jak wykorzystuje się obiektyw zależy od zakresu przesłony i od oznaczeń. Jakbym chciała, to mogę nawet do Canona mogę sobie wsadzić obiektyw od Nikona, wystarczy przejściówka.
UsuńWięc widać, kto tu nie jest obeznany w temacie, a Asia ma rację.
Pozdrawiam. ;)
Ale to jest nieopłacalne, po co mi przejściówki, jak mi lepiej jest kupić Nikona body i do tego porządny obiektyw Nikkor ;o.
UsuńBody Ci wszystkiego nie da, to jest właśnie zależne od obiektywu :D.
dziękuję,a pizza mniam! u Ciebie też widzę wiele się zmieniło,super :)
OdpowiedzUsuńostatnio przygotowałam pizze domowej roboty (nie wiem skąd miałam przepis) ale ciasto nie wyszło zbyt smaczne :( bardzo urosło i było grube
OdpowiedzUsuńMożesz skorzystać z mojego przepisu :). Jak widzisz na zdjęciach- nie za grube, a to czego nie widzisz- smaczne ;p.
UsuńMoja ulubiona pizza ♥
OdpowiedzUsuńPizza może znakomita, ale odniosę się po raz ostatni do Twojej znajomości lustrzanek.
OdpowiedzUsuńMówisz, że masz d5100, a zdjęcia są słabe, nawet bardzo słabe - wyglądają jak z jakiejś cyfrówki.
Możesz to jakoś wytłumaczyć? Tylko nie wymiguj się pośpiechem.
Zdjęcia na bloga nie są mojego autorstwa. Niestety sama sobie nie umiem robić zdjęć :(. Uczę mojego fotografa, uczę, ale jeszcze dużo pracy.
UsuńPoza tym 18-55 nie zdziałasz aż tyle co innymi obiektywami. To w sumie jeden z najgorszych obiektywów.
mniam <3
OdpowiedzUsuńwyglada smakowicie, narobiłaś mi smaka ;)
OdpowiedzUsuńAle mi narobiłaś chrapki na pizze :(
OdpowiedzUsuńGreetings! Very useful advice in this particular article!
OdpowiedzUsuńIt is the little changes which will make the largest changes.
Many thanks for sharing!
My site stronyczestochowa.blox.pl