Jedz zdrowo wraz z BIOGO- czy czekolada może być zdrowa?

wtorek, 2 stycznia 2018

Jestem studentką dietetyki. Chcę tutaj dzielić się z Wami nie tylko tym, co na sucho jest mi wkładane do głowy, ale tym, czym sama się interesuję i doświadczam. Postanowiłam bardziej rozszerzyć tematykę mojego bloga o kulinarne i tym podobne tematy, gdyż to własnie one głównie obracają się w moim życiu. Dziś dzięki uprzejmości marki BIOGO chciałabym Wam opowiedzieć o czekoladzie. O tym czy czekolada może być inna od czekolady? W końcu wszystkie te słodycze wrzucamy do jednego worka. Cukier i wyroby cukiernicze zawsze będą miały status tych z niewielką ilością składników mineralnych i witamin, a niekoniecznie tak musi być. Jednak wysokiej kaloryczności niestety się nie pozbędziemy i prawdziwa czekolada zawsze będzie ją miała. A co za tym idzie- dużą zawartość tłuszczu. Jednak tłuszcz to podstawa jeśli chodzi o dostarczanie energii do naszego organizmu, dlatego też nie mona zbyt bardzo go ograniczać. Energia jest nam potrzebna do codziennego funkcjonowania, a co najważniejsze- do potrzymania podstawowych funkcji życiowych.
Pozwoliłam sobie porównać etykiety dwóch czekolad, jedna z BIOGO, druga popularnej marki dostępnej w każdym sklepie spożywczym.
CZEKOLADA BIOGO- ziarno kakaowca, cukier z kwiatu palmy kokosowej, tłuszcz kakaowy, liofilizowana wiśnia, liofilizowane jagody, liofilizowane jagody Acai, masa kakaowa
CZEKOLADA X- cukier, olej palmowy, serwatka w proszku, tłuszcz kakaowy, odtłuszczone mleko w proszku, miazga kakaowa, tłuszcz mleczny, emulgatory (lecytyna sojowa, lecytyna słonecznikowa), glukoza, aromaty, pasta z orzechów laskowych, proszek truskawkowy, maltodekstryna, kwas cytrynowy.

Myślę, że sam spis składników mówi nam bardzo dużo. Dlatego też naprawdę warto czytać etykiety.

Na co powinniśmy zwracać uwagę?
Na czekoladę na bazie kakao. To właśnie takie czekolady są warte uwagi. Aby uzyskać jak największą dawkę antyoksydantów i magnezu, sięgaj po czekoladę, która zawiera przynajmniej 60% kakao- krótko mówiąc mowa tutaj o ciemnej czekoladzie.

Pamiętaj! Umiar też ma znaczenie.

Jakie korzyści niesie ze sobą jedzenie ciemnej czekolady?
-dobrze wpływa na serce
-poprawia koncentrację
-zmniejsza ochotę na słodycze. 
Kupując czekoladę najlepiej wybierać taką, która ma dużą zwartość kakao – im więcej kakao w czekoladzie, tym lepiej. Ja zazwyczaj kupuję czekoladę z minimum 60% zawartością masy kakaowej, czyli właśnie takiej, którą oferuje sklep BIOGO. Myślę, że ciemna czekolada to produkt, który można jeść nawet podczas diety odchudzającej, bo jak pokazują badania, dzięki temu nasz apetyt na słodycze będzie mniejszy. Pamiętajcie jednak o umierze- jedna, dwie kostki dziennie przy dobrej herbacie = odrobina przyjemności. Nie rezygnujcie z tego! Dajcie znać jaki macie stosunek do czekolady!

21 komentarzy:

  1. Gorzka czekolada w większych ilościach jest bardzo zdrowa. Tak jak pisałaś - trzeba znać umiar we wszystkim!

    OdpowiedzUsuń
  2. Miałem czekoladkę taką... zjadłęm za jednym razem :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo fajne produkty . Uwielbiam tą firmę i produkty.

    https://skucinskafoto.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  4. czekolada mimo wszystko nie jest dobra podczas diety :) ale mała ilość nie zaszkodzi :)

    _____________
    ♥ Blog dla kobiet daria-porcelain.pl ♥

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A właśnie że jedna kostka nie zaszkodzi, podczas diety zbyt bardzo rezygnujemy z tłuszczy :).

      Usuń
  5. Ja wiem, że ciemna czekolada w małych ilościach niesie za sobą korzyści, niemniej jednak ja nie mogę się za nic przekonać do jej smaku ;( Mam jeszcze jeden zły nawyk i raz na pół roku mam taki dzień że zjem całą czekoladę jeszcze popiję Tigerem, okropna sprawa ale chyba mam brak energii w te dni, na szczęście zdarzają się rzadko ;D

    OdpowiedzUsuń
  6. No właśnie mimo, że większość z nas wie, że taka czekolada 🍫 jest zdrowsza, to jakoś nie mogę się do jej smaku przekonać i przyzwyczaić, a szkoda :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Wydaje mi się, że dla każdego produktu można znaleźć zdrowy odpowiednik. W przypadku czekolady jest podobnie :D

    OdpowiedzUsuń
  8. Ja czekoladę jem rzadko, więc mi się ona kompletnie nie przyda. A jak już mam chęć, to sięgam po dużą Milkę ;D

    OdpowiedzUsuń
  9. Świetna sprawa taki wpis! Chętnie poczytam ich więcej :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Od dawna zerkam na etykiety kupując czekolady, niektóre (szczególnie te z tańszej półki) to czasem aż strach jeść przez bardzo długie składy. Fajnie, że są takie marki, które naprawdę budują swoje produkty w oparciu o dobre składniki i półprodukty. O Biogo nie słyszałam wcześniej, blogi to kopalnia nowinek :)

    OdpowiedzUsuń
  11. ja jestem maniaczką czekolady, kiedyś nie znosiłam gorzkiej a teraz to się zmieniło bo wzrosła jakość. na pewno zajrzę na biogo, już tam zamawiałam :) a kończy mi się błonnik.

    OdpowiedzUsuń
  12. Ciemna czekolada najzdrowsza! A jeśli ktoś nie przepada, to można sobie utrzeć i posypać nią np owoce! Można też polać ją miodem! Pozdrawiam!^^

    OdpowiedzUsuń
  13. Nigdy nie zwracałam uwagi na ilość kakao w czekoladzie ;) ale już teraz będę ;)

    OdpowiedzUsuń
  14. Przyznam szczerze że ja też nie zwracalam na to uwagi wczesniej.. Teraz będę kupować słodycze bardziej świadomie :)

    OdpowiedzUsuń
  15. o mniam jak ta czekoladka wygląda

    OdpowiedzUsuń
  16. Ja z Małżem bardzo często sprawdzamy etykiety . Nie jadam słodyczy , ale takie smakołyki lubie przekąsic :D :)

    OdpowiedzUsuń
  17. od niedawna zaczęłam czytać składy :)
    pozdrawiam cieplutko :)
    woman-with-class.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  18. Muszę spróbować takiej zdrowej czekolady :) Niestety najczęściej sięgam po mleczną, ale może uda mi się przestawić na taką zdrowszą wersję czekolady :)

    OdpowiedzUsuń
  19. Teraz wszędzie nas oszukują, te czekolady z marketów znanych marek niestety nijak się mają do prawdziwych czekolad. Ale na szczęscie konsumenci mają coraz większą świadomość :)

    OdpowiedzUsuń

Copyright © Szablon wykonany przez Blonparia